Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Magyar kórházvonat a Don kanyarban
2018-09-30
Az előadás fotókra támaszkodott. A feldolgozásra került fényképhagyaték készítője Reményi József főhadnagy volt, aki a második világháború során tizenhétszer járt a keleti fronton a 154-es számú kórházvonattal, ami a Magyar Vöröskereszt tulajdonában állt.

A Kutatók Éjszakáján Mezei Bálint történész eredetileg az „Afgánok” között Kárpátalján – a Szovjetunió afganisztáni háborújának magyar veteránjai címmel tartott volna előadást. Mivel azonban el akarta kerülni, hogy aktuálpolitikai felhangok kerüljenek előtérbe, egy korábbi időszak magyar veteránjairól beszélt fotódokumentumok alapján. A feldolgozásra került fényképhagyaték készítője Reményi József főhadnagy volt, aki a második világháború során tizenhétszer járt a keleti fronton a 154-es számú kórházvonattal, ami a Magyar Vöröskereszt tulajdonában állt. 1942-ben nevezték ki a kórházvonat gazdasági GH tisztjének. Érdemes megemlíteni, hogy a második világháború alatt szolgált kórházvonatok közül egy sem került vissza Magyarországra, volt olyan, amely egészen Dániáig jutott el.

Ezeken a vonatokon magyar orvosok és önkéntes nővérek dolgoztak, és nemcsak magyar sebesülteket láttak el, hanem bárkit, akinek szüksége volt rá. Sok esetben több sérültet láttak el, mint amit a befogadó kapacitás megengedett. A sebesültek ellátása, különböző műtétek sokszor „spártai” körülmények között zajlott. Általában a vonat egy 4000 kilométeres útvonalon haladt, érintette a mai Ukrajna, Fehéroroszország és Lengyelország területeit. Érdekes tény, hogy minden vonat rendelkezett egy református lelkésszel és egy katolikus pappal.

Útjai során a főhadnagy nagy mennyiségű fényképet készített a kórházvonat és a vonat által érintett városok életének mindennapjairól. Reményi képei adták az előadás alapját, amelyek között megrázó jeleneteket ábrázoló darabok is előkerültek. A fotós tiszt 1945-ben tért haza. A rákosi korszakban nyugatosnak számított, és a Szociáldemokrata Párt tagja volt. Egész életében szenvedélyes fotósként tevékenykedett.

Fontos hangsúlyozni, hogy ezek a fotográfiák mindennemű propaganda cél nélkül készültek. Reményi archívuma 3-4 éve érhető el a nagyközönség számára. Az előadó, Mezei Bálint volt a Doni fotós című album szerkesztője, melynek összeállításában segítségére volt Reményi József legidősebb leánya, Reményi Mária, aki megtisztelte jelenlétével a Kutatók Éjszakáját. Az albumban fellelhető képek túlnyomó többsége 1943-44-ben a Szovjetunió tengelyhatalmak által megszállt területein készült. Sok képről nem tudjuk megállapítani, hogy pontosan mikor keletkeztek. Szerencsére az anyag negatívban marad fent, így könnyen lehetett jó minőségben digitalizálni őket.                                                    

                                                      Szücs Zsanett  ruszisztika MA hallgató

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.
Tovább >>>