Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
X. Várnai Nemzetközi Módszertani Workshop
2018-09-08
A várnai Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának egyik legsikeresebb rendezvénye az évről évre megrendezésre kerülő, orosztanárok számára tartott továbbképzés. Az ELTE BTK kilencedszer képviseltette magát.

Az idei, jubileumi, X. nyári iskolán – 2018. augusztus 13–18. között – a metodikai szemináriumok mellett színes kulturológiai előadások is elhangzottak, az interdiszciplináris felfogás szellemében pedig a filmkészítés állt a középpontban.

       A résztvevő országok csapatai idén saját készítésű kisfilmmel mutatkoztak be, majd egy viszonylag nagyobb kihívást jelentő feladattal: a frazeologizmusok tanításának módszereit bemutató workshopon kreatív megoldásokkal segítették a társaság összerázódását. Itt a grúz csapat finom édességgel és tánccal lepte meg a résztvevőket.

       A táncnak később is nagy szerepe volt: mind elméletben mind gyakorlatban  lehetőség nyílt elmélyülni műfajban. Szó került a báli táncokról és a legyező nyelvről, és persze sor került este igazi bulira is. A tanárjelöltek rophatták az orosz népdalnak tartott (valójában műdal) Kalinkára, és tanulhatták az olasz, grúz, szerb és bolgár népi táncok alaplépéseit. A meleg nyári estéken senki nem sietett a szobájába, a “gyakorlat teszi a mestert” jegyében együtt táncoltak, énekeltek, beszélgettek a résztvevők és az oktatók.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

No, megállj csak - egy kis ó-újév köszöntésre
2019-01-17
2019 első színes rendezvénye a Ruszisztikai Központban az orosz ó-újév köszöntése volt, ahol egy jelentős születésnapot is ünnepeltünk: 50 éve került bemutatásra a No, megállj csak! című rajzfilm első, kísérleti része.
Tovább >>>
Metodikai szombat 2019 január
2019-01-16
2019 első, orosztanároknak szóló metodikai szombatjára 2019. január 26-án 13 órától kerül sor a Ruszisztikai Kutatási és Módszertani Központban.
Tovább >>>
50 éves az orosz Tom és Jerry
2019-01-08
Már 50 éves a No, megállj csak! című szovjet akció-rajzfilm sorozat. Gyertek, nézzünk meg együtt néhány epizódot január 14-én 17 órától!
Tovább >>>
Bensőséges évbúcsúztató rövidfilmek társaságában
2018-12-20

December 21-én délután négy órakor népes csoport gyűlt össze a Ruszisztikai Kabinetben, hogy egy munkával és élményekkel teli évet búcsúztassanak a 2017-18-as évek legjobb oroszországi rövidfilmjeinek társaságában.

Tovább >>>
Közművelődési expedíció helyszíne Budapest és a Ruszisztikai Központ
2018-12-17
Az "Oroszország – a lehetőségek hazája" című kelet-közép-európai pályázat 6 magyar győztese,  a szentpétervári Herzen Egyetem önkéntes központjának vezetői és két hallgatója, valamint a Pszkovi Egyetem négy diákja Budapestre érkezett, hogy négy, Szentpéterváron együtt eltöltött nap után itt folytassák expedíciójukat.
Tovább >>>