Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
X. Várnai Nemzetközi Módszertani Workshop
2018-09-08
A várnai Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának egyik legsikeresebb rendezvénye az évről évre megrendezésre kerülő, orosztanárok számára tartott továbbképzés. Az ELTE BTK kilencedszer képviseltette magát.

Az idei, jubileumi, X. nyári iskolán – 2018. augusztus 13–18. között – a metodikai szemináriumok mellett színes kulturológiai előadások is elhangzottak, az interdiszciplináris felfogás szellemében pedig a filmkészítés állt a középpontban.

       A résztvevő országok csapatai idén saját készítésű kisfilmmel mutatkoztak be, majd egy viszonylag nagyobb kihívást jelentő feladattal: a frazeologizmusok tanításának módszereit bemutató workshopon kreatív megoldásokkal segítették a társaság összerázódását. Itt a grúz csapat finom édességgel és tánccal lepte meg a résztvevőket.

       A táncnak később is nagy szerepe volt: mind elméletben mind gyakorlatban  lehetőség nyílt elmélyülni műfajban. Szó került a báli táncokról és a legyező nyelvről, és persze sor került este igazi bulira is. A tanárjelöltek rophatták az orosz népdalnak tartott (valójában műdal) Kalinkára, és tanulhatták az olasz, grúz, szerb és bolgár népi táncok alaplépéseit. A meleg nyári estéken senki nem sietett a szobájába, a “gyakorlat teszi a mestert” jegyében együtt táncoltak, énekeltek, beszélgettek a résztvevők és az oktatók.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Éljen a Nemzetközi Nőnap!
2019-03-07
Kacsintva egyet az orosz szokások irányába is, szeretettel köszöntünk minden kedves nőt - kicsit és nagyot, ismeretlent és ismerőst - március 8-án, a Nemzetközi Nőnapon!
Tovább >>>
Hotel a Halott Alpinistához
2019-03-06
2019. március 13-án 18 órakor egy 1979-es szovjet sci-fi vetítésével folytatódik a Ruszisztikai Filmklub. A "Hotel a Halott Alpinistához" izgalmas és egy kicsit borzongató krimi. Senkit ne riasszon el, hogy 13-án vetítjük! Várjuk régi és új nézőinket!
Tovább >>>
Címlapon a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár
2019-03-04
A Bécsben megjelenő Rosszijszkij Kurjer márciusi számának címlapsztorija a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár tizedik születésnapja előtt tiszteleg.
Tovább >>>
Geréb Anna filmesztéta közkívánatra ismét előadást tartott az orosz némafilmről
2019-03-04

2019. február 28-án Geréb Anna filmesztéta „A nagy sztárpáros – Vera Holodnaja és Ivan Mozzsuhin, az I. világháború előtti orosz némafilm koronázatlan királynője és királya” címmel tartott izgalmas előadást a mintegy 30 fős közönségnek.

Tovább >>>
Pörgött a pirogszámláló a Ruszisztikai Módszertani Kabinet és Könyvtár 10. születésnapján
2019-02-26
A híres orosz vendégszeretet hagyományait követve, 2019. február 25-én, pontban a kabinet megnyitásának 10. évfordulóján bölcsészkar-szerte elébe mentünk a potenciális vendégeknek, és piroggal és ajándékkártyákkal kedveskedtünk nekik.
Tovább >>>