Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
X. Várnai Nemzetközi Módszertani Workshop
2018-09-08
A várnai Csernorizec Hrabar Egyetem orosz központjának egyik legsikeresebb rendezvénye az évről évre megrendezésre kerülő, orosztanárok számára tartott továbbképzés. Az ELTE BTK kilencedszer képviseltette magát.

Az idei, jubileumi, X. nyári iskolán – 2018. augusztus 13–18. között – a metodikai szemináriumok mellett színes kulturológiai előadások is elhangzottak, az interdiszciplináris felfogás szellemében pedig a filmkészítés állt a középpontban.

       A résztvevő országok csapatai idén saját készítésű kisfilmmel mutatkoztak be, majd egy viszonylag nagyobb kihívást jelentő feladattal: a frazeologizmusok tanításának módszereit bemutató workshopon kreatív megoldásokkal segítették a társaság összerázódását. Itt a grúz csapat finom édességgel és tánccal lepte meg a résztvevőket.

       A táncnak később is nagy szerepe volt: mind elméletben mind gyakorlatban  lehetőség nyílt elmélyülni műfajban. Szó került a báli táncokról és a legyező nyelvről, és persze sor került este igazi bulira is. A tanárjelöltek rophatták az orosz népdalnak tartott (valójában műdal) Kalinkára, és tanulhatták az olasz, grúz, szerb és bolgár népi táncok alaplépéseit. A meleg nyári estéken senki nem sietett a szobájába, a “gyakorlat teszi a mestert” jegyében együtt táncoltak, énekeltek, beszélgettek a résztvevők és az oktatók.

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A tudomány hangja Irkutszkból
2018-11-14
2018. november 22-én és 23-án az Irkutszki Állami Egyetem és az Orosz Tudományos Akadémia Irkutszki Tagozatának történésze, Dmitrij Kozlov tart két izgalmas előadást a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>
Kin-dza-dza!
2018-11-13
Aki érti a címet, annak nem kell reklámozni, aki nem érti, annak pedig jó szívvel ajánljuk a figyelmébe a peresztrojka küszöbén készült "Kin-dza-dza" című szórakoztató szatírát, ami a szovjet társadalom karikatúráját rajzolja meg érdeklődő földönkívüliek szemszögéből. Műsoron lesz 2018. november 21-én 18 órától a ruszisztikai filmklubban.
Tovább >>>
Beszélgetések Oroszországról
2018-11-12
Barátok, kollégák és tanítványok vettek részt Szvák Gyula professzor legújabb könyvének bemutatóján 2018. november 7-én, az ELTE BTK Történeti Intézetének Szekfű Gyula Könyvtárában.
Tovább >>>
A XII. éves közgyűlésnek Tver adott otthont
2018-11-07
A Russkiy Mir Alapítvány tizenkettedik éves közgyűlésére az ősi Tverben került sor. Már több mint 250 orosz központ és kabinet működik szerte a világban, lehetőséget teremtve az orosz nyelv tanulására, gyakorlására, az orosz kultúrával való találkozásra.
Tovább >>>
Filmtörténeti kuriózumok Geréb Annával
2018-10-27
A Magyar-Orosz Művelődési és Baráti Társaság, valamint a Ruszisztikai Központ közös szervezésében 2018. október 25-én az oroszországi filmtörténet igazi különlegességeit mutatta be a rá jellemző lelkesedéssel és humorral Geréb Anna filmesztéta.
Tovább >>>