Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Menjünk ki a dácsára!
2017-08-30

Az orosz kultúra különleges és varázslatos színfoltja az úgynevezett dácsa-kultúra, vagyis a városlakók nyári kivonulása egy romantikus hétvégi házba.

A természet lágy ölén a magánszféra határai kitágulnak és elférnek benne egymás mellett a legkülönbözőbb rokonok, barátok, kollégák, ismerősök. Tombol a vendégszeretet, a derű és a kreativitás, és tombol az evés–ivás és ami ezzel jár.

Ezt az atmoszférát próbálta megteremteni Királyházán, a Börzsöny szívében mintegy negyven táborozó orosz tematikus nyári tábor keretében 2017. augusztus 5–12. között.

Az első napon nyírfát ültettünk a dácsa oldalához, este pedig tábortűz körül megkezdtük orosz dal repertoárunk kialakítását, gitárszó segítségével. Szóba került az orosz lélek és a határtalan térség szeretete, a szabadság és az akarat összefüggései – és mindez belehelyeződött a geológus szakma kontextusába, ami különös jelentőségű és helyzetű foglalkozás volt a XX. századi Szovjet-Oroszországban.

A második napon minden a dácsa-hangulat megteremtése körül forgott. Kartonpapírból szép ablakkeret-faragványokat készítettünk. Előkerült három szamovár, sok porcelán, festett-faragott edények, csipkék, főkötők. A vizuális ihletet Nyikita Mihalkov „Etűdök gépzongorára” című filmjéből merítettük. Az ebéd számtalan fogásból állt, közben folyt az adomázás és anekdotázás, fogyott a vodka, emelkedett a hangulat. Este amatőr színházi csoportokat alakítottunk és a tábortűznél folytattuk az orosz dalok tanulását.

A harmadik nap keretét a pravoszlávia története és gyakorlata adta meg. Megismerkedtünk a pravoszláv kolostorok szerkezetével, foglalkoztunk építészettörténeti csemegékkel, festettünk ikont, készítettünk kvászt és este a tábortűznél folytattuk az éneklést.

A negyedik napon Szibéria birtokbavételének szellemében nagykirándulásra mentünk. Közben szerepjátékok segítségével megtapasztaltuk, mi mindenért járt száműzetés a cári Oroszországban. Szerencsére estére mindenki hazatért a varázslatos dácsába és a tábortűz mellett megbeszéltük az aznapi tapasztalatokat, majd jött az elmaradhatatlan éneklés.

Az ötödik nap sok meglepetést hozott. Egy nap leforgása alatt megéltük a XX. század minden nagy fordulatát: hajnalban forradalom, majd hadikommunizmus (reggelizés jegyrendszerben), délelőtt NEP-korszak a kiskereskedelem és a szórakoztatóipar újraéledésével, Osztap Bender-hangulatban. Közben eltemettük Lenint, majd áttértünk a tervgazdálkodásra. Sztálin személyesen ellenőrizte a vízerőmű építését a kiszáradóban lévő patakon, a fahordást a tábortűz energiaellátásának biztosítása érdekében, a konyhai termelőmunkát, a propaganda plakátok készítésének menetét és a Lenin életéről szóló színdarabok előadását. Az előirányzatot senki nem teljesítette, ezért mindenki kényszermunkára lett ítélve, ami kötelező csendes pihenőben öltött testet. Ebből a fogságból a II. világháború robbantotta ki a táborlakókat. Következett egy két menetes számháború a Vörös Hadsereg és a német csapatok között. Majd jött az olvadás: a nők sminkeltek és divatlapokat nézegettek, a férfiak focimeccsre készültek, hangszórókból szólt az esztrád zene. Mindenki elment szurkolni a focimeccsre. Az eredményt már Brezsnyev elvtárs hirdette ki és kitüntetéseket osztogatott, pangó érdeklődés közepette. Ezután már csak a peresztrojka maradt hátra, amikor mindenki visszamehetett a sátrába és vacsora közben nagy titokban ihatott egy kis vodkát. Este az elmaradhatatlan tábortűznél megbeszéltük a mi kis XX. századunkat és ismét énekeltünk – már egészen sok orosz dal volt a repertoáron.

A hatodik napot az orosz népi kultúrának szenteltük. Nagy vásárt rendeztünk, ikon kiállítással, bazárral, szerencsejátékkal, finomságokkal, kakasviadallal, és persze ínycsiklandó saslikkal. Délután megtekintettük a tábor elején alakult három amatőr színtársulat produkcióit: a Hattyúk tavát, a Három nővért és a Kék Köpenyesek utcaszínházi előadását. Este tábortűz és ének – szinte hajnalig.

A hetedik napot az orosz természettudományok kiemelkedő eredményeiről való beszélgetések tették gazdaggá. Szóba került Dmitrij Mengyelejev, Szergej Prokugyin-Gorszkij, az orosz űrhajózás minden fontos állomása és – mintegy a keretes történetzárás kedvéért – a geológia kitűnő orosz képviselőinek munkássága.  Este pedig mi más jöhetett még, mint tábortűz, szalonnasütés és hosszú, vidám és kevésbé vidám, de mindenképpen lélekemelő dalolás gitárszóval.

                                                               Gyimesi Zsuzsanna
  

<<< Vissza a hírekhez


  

Jákob lajtorjája
2017-11-12
2017. november 15-én 12 órakor kerekasztal beszélgetésre kerül sor a Ruszisztikai Központban Ljudmila Ulickaja "Jákob lajtorjája" című regényéről. A kerekasztal meghívott vendégei Gilbert Edit irodalomtörténész és Goretity József, a regény műfordítója. 
Tovább >>>
A nemzeti önmeghatározás az orosz irodalomban
2017-11-11
2017. november 15-én 10 órakor Julija Matvejeva irodalmár professzor (URFU, Jekatyerinburg) előadást tart "A nemzeti önmeghatározás változatai/változásai az orosz irodalomban" címmel, orosz nyelven, a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>
A Magyar Nemzeti Levéltár és a ruszisztika
2017-11-09
2017 november 8-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába tett látogatást a ruszisztika mesterszak két évfolyama. A diákságot Dr. Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója és Fiziker Róbert főlevéltáros fogadta.
Tovább >>>
November 7, filmklub, Reds
2017-11-08
Az 1917. októberi oroszországi forradalom 100. évfordulójának alkalmából a Ruszisztikai Központ filmklubja egy igazán különleges darabot tűzött műsorára.
Tovább >>>
Az orosz forradalom és a kapitalizmus
2017-11-04
Vitaest lesz az 1917-es októberi orosz forradalom céljai és történelmi lehetőségei között felmerült ellentmondásokról, a forradalom történetének tudatos meghamisításáról és ennek okairól 2017. november 7-én az ELTE BTK I.Tóth Zoltán termében.
Tovább >>>