Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Még egyszer – Várnáról
2017-08-28
Rémai Marianna orosz mesterszakos hallgató beszámolója a IX. Várnai Nemzetközi Nyári Iskoláról.

Sokat vártam a Várnai Nyári Egyetemtől. Kalandot, élményt, tudást, barátokat, de legalábbis jó ismerősöket.

Utólag azt kell mondanom, Várna teljes mértékben eleget tett az elvárásaimnak. A burgaszi városnézéstől kezdve, a grúz szobatárson és a balchiki botanikus kerten keresztül, egészen a szombat reggeli taxi-pánikig, minden nagyon jó volt, az előadásokról nem is beszélve.

Az izgalmas témákhoz páratlan előadók társultak, gyönyörű orosz beszédüket élvezettel hallgattam, de a legjobb mégis az volt bennük, hogy a lelkesedésüktől kedvet kaptam a tanításhoz. Azelőtt soha nem éreztem ilyet, de úgy jöttem haza, hogy nekem tanítanom kell! Úgy gondolom, a nyári egyetem ezzel maximálisan teljesítette a kitűzött célját. :)

A szervezők egy percre sem hagytak minket unatkozni, minden estére volt valami programunk. Az egyik kedvencem az Aladzsa kolostor esti látogatása volt. Soha nem láttam még ehhez foghatót, a lézer show pedig még emlékezetesebbé tette azt az estét. A másik program, amit nagyon élveztem, az a botanikus kert volt, gyönyörű látvány, és a története is érdekes.

Nagyon örülök, hogy részese lehettem mindennek, igazán nagy kár lett volna kihagyni.  

<<< Vissza a hírekhez


  

Jákob lajtorjája
2017-11-12
2017. november 15-én 12 órakor kerekasztal beszélgetésre kerül sor a Ruszisztikai Központban Ljudmila Ulickaja "Jákob lajtorjája" című regényéről. A kerekasztal meghívott vendégei Gilbert Edit irodalomtörténész és Goretity József, a regény műfordítója. 
Tovább >>>
A nemzeti önmeghatározás az orosz irodalomban
2017-11-11
2017. november 15-én 10 órakor Julija Matvejeva irodalmár professzor (URFU, Jekatyerinburg) előadást tart "A nemzeti önmeghatározás változatai/változásai az orosz irodalomban" címmel, orosz nyelven, a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>
A Magyar Nemzeti Levéltár és a ruszisztika
2017-11-09
2017 november 8-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába tett látogatást a ruszisztika mesterszak két évfolyama. A diákságot Dr. Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója és Fiziker Róbert főlevéltáros fogadta.
Tovább >>>
November 7, filmklub, Reds
2017-11-08
Az 1917. októberi oroszországi forradalom 100. évfordulójának alkalmából a Ruszisztikai Központ filmklubja egy igazán különleges darabot tűzött műsorára.
Tovább >>>
Az orosz forradalom és a kapitalizmus
2017-11-04
Vitaest lesz az 1917-es októberi orosz forradalom céljai és történelmi lehetőségei között felmerült ellentmondásokról, a forradalom történetének tudatos meghamisításáról és ennek okairól 2017. november 7-én az ELTE BTK I.Tóth Zoltán termében.
Tovább >>>