Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Még egyszer – Várnáról
2017-08-28
Rémai Marianna orosz mesterszakos hallgató beszámolója a IX. Várnai Nemzetközi Nyári Iskoláról.

Sokat vártam a Várnai Nyári Egyetemtől. Kalandot, élményt, tudást, barátokat, de legalábbis jó ismerősöket.

Utólag azt kell mondanom, Várna teljes mértékben eleget tett az elvárásaimnak. A burgaszi városnézéstől kezdve, a grúz szobatárson és a balchiki botanikus kerten keresztül, egészen a szombat reggeli taxi-pánikig, minden nagyon jó volt, az előadásokról nem is beszélve.

Az izgalmas témákhoz páratlan előadók társultak, gyönyörű orosz beszédüket élvezettel hallgattam, de a legjobb mégis az volt bennük, hogy a lelkesedésüktől kedvet kaptam a tanításhoz. Azelőtt soha nem éreztem ilyet, de úgy jöttem haza, hogy nekem tanítanom kell! Úgy gondolom, a nyári egyetem ezzel maximálisan teljesítette a kitűzött célját. :)

A szervezők egy percre sem hagytak minket unatkozni, minden estére volt valami programunk. Az egyik kedvencem az Aladzsa kolostor esti látogatása volt. Soha nem láttam még ehhez foghatót, a lézer show pedig még emlékezetesebbé tette azt az estét. A másik program, amit nagyon élveztem, az a botanikus kert volt, gyönyörű látvány, és a története is érdekes.

Nagyon örülök, hogy részese lehettem mindennek, igazán nagy kár lett volna kihagyni.  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Carnegie Mellon Egyetem professzora a Ruszisztikai Központban
2018-05-17
2018. május 17-én központunk vendége volt a Carnegie Mellon Egyetem professzora, Wendy Z. Goldman."A sztálini terror – felülnézetből és alulnézetből" címmel tartott előadást.
Tovább >>>
Ackermann Sándor Oroszországról és a futballról
2018-05-13

A Ruszisztikai Napok záróakkordjaként nagy büszkeségre adott okot, hogy a ruszisztika  mesterszak végzett hallgatójával, Ackermann Sándor újságíróval beszélgethettünk megjelenés előtt álló művéről.

Tovább >>>
Fémikonok a Ruszisztikai Kabinetben
2018-05-13
Ma Magyarországon kétségtelenül Ruzsa György professzor a legszakavatottabb ismerője és értője az orosz ikonoknak, azokon belül a fémikonoknak. Május 9-én, a Ruszisztikai Napok keretében megtartott nyílt óráján a hallgatóság mintegy 20 különböző típusú fémikont vehetett kézbe. Nem mindennapi élmény volt.
Tovább >>>
Emberek, eszmék, évfordulók a Fortocska Galériában
2018-05-12

2018. május 9-én 10 órakor a ruszisztika mesterszak és doktori program oktatói és hallgatói nagy örömmel nyitották meg a Fortocska Galéria legújabb plakátkiállítását „Emberek, eszmék, évfordulók Oroszországban” címmel.

Tovább >>>
Oroszország a választások után: kerekasztal beszélgetés
2018-05-12
A 2018 tavaszán megrendezett oroszországi elnökválasztás után sokakat érdekel, hogy miként zajlott le maga a választás, és mire lehet számítani a jövőben a régi-új elnöktől. A Ruszisztikai Napok keretében 2018. május 9-én 12 órakor megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a téma szakértői...
Tovább >>>