Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Még egyszer – Várnáról
2017-08-28
Rémai Marianna orosz mesterszakos hallgató beszámolója a IX. Várnai Nemzetközi Nyári Iskoláról.

Sokat vártam a Várnai Nyári Egyetemtől. Kalandot, élményt, tudást, barátokat, de legalábbis jó ismerősöket.

Utólag azt kell mondanom, Várna teljes mértékben eleget tett az elvárásaimnak. A burgaszi városnézéstől kezdve, a grúz szobatárson és a balchiki botanikus kerten keresztül, egészen a szombat reggeli taxi-pánikig, minden nagyon jó volt, az előadásokról nem is beszélve.

Az izgalmas témákhoz páratlan előadók társultak, gyönyörű orosz beszédüket élvezettel hallgattam, de a legjobb mégis az volt bennük, hogy a lelkesedésüktől kedvet kaptam a tanításhoz. Azelőtt soha nem éreztem ilyet, de úgy jöttem haza, hogy nekem tanítanom kell! Úgy gondolom, a nyári egyetem ezzel maximálisan teljesítette a kitűzött célját. :)

A szervezők egy percre sem hagytak minket unatkozni, minden estére volt valami programunk. Az egyik kedvencem az Aladzsa kolostor esti látogatása volt. Soha nem láttam még ehhez foghatót, a lézer show pedig még emlékezetesebbé tette azt az estét. A másik program, amit nagyon élveztem, az a botanikus kert volt, gyönyörű látvány, és a története is érdekes.

Nagyon örülök, hogy részese lehettem mindennek, igazán nagy kár lett volna kihagyni.  

<<< Vissza a hírekhez


  

Jubileumi interjú Szvák Gyula professzorral
2018-01-04
Szvák Gyula egyetemi tanár, az ELTE Történeti Ruszisztikai Tanszékének tanszékvezetője, az Orosz Tudományos Akadémia díszdoktora negyven éve az ELTE Bölcsészettudományi Karának oktatója. A kezdetekről és pályájának alakulásáról Csizmadia Anna beszélgetett vele.
Tovább >>>
Ünnepi évzárás a Ruszisztikán
2017-12-15
2017. december 13-án, kicsit talán szerencsétlen dátumon, de jó hangulatban és sok szerencse ígéretével zárták be az őszi szemesztert a ruszisztika oktatói, doktoranduszai és mesterszakos hallgatói.
Tovább >>>
Megvan 2017 legjobb oroszdolgozata
2017-12-12
2017. december 8-án tizenegyedik alkalommal került sor ünnepélyes keretek között Az Év Oroszdolgozata című pályázat eredményhirdetésére. Idén ismét az ELTE BTK patinás Szekfű Gyula Könyvtára adott helyszínt az eseménynek.
Tovább >>>
Az elmaradt alkotmányozás
2017-12-11
Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő izgalmas történeti tárgyú monográfiával lepte meg az értő olvasóközönséget "Az elmaradt alkotmányozás" címmel. A könyvet Szilágyi Ákos mutatja be 2017. december 15-én pénteken 16 órakor a Magvető Caféban.
Tovább >>>
Szabadság-szobortól Szabadság-szoborig
2017-12-07
2017. december 6-án Barta Szilvia és Szenyán László érdekes előadást tartott a Ruszisztikai Kabinetben, amelynek témája egy valóságshow alapú útiterv bemutatása volt, Budapesttől New Yorkig tart és keresztül vezet Oroszországon.
Tovább >>>