Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Élményekkel teli hátizsák
2017-08-27
Zolnai Dóra orosz mesterszakos hallgató beszámolója a IX. Várnai Nemzetközi Nyári Iskoláról.

Élményekkel teli hátizsák

Manapság a sokféle igény miatt nehezen mondjuk azt valamire, hogy igazán jó. Én mégis azt mondhatom, hogy egy tökéletes hetet töltöttünk Bulgáriában, a IX. Nemzetközi Nyári Egyetemen. Várnában kiváló szervezéssel, hasznos előadásokkal és szebbnél szebb helyekkel találkoztunk.

A magyar csapat francia drazséval és néhány csárdás lépéssel felszerelkezve érkezett meg a Fekete-tenger partjára. Vittük magunkkal kíváncsiságunkat, érdeklődésünket, na meg persze virtuális hungarikumunkat, a prezit is.

A színes programoknak köszönhetően felfedezhettük Várna megannyi arcát: megnézhettük az egyetemet, a színház épületét, a sétálóutcát, a tengerpartot. Az élményeket a professzorokkal, tanárokkal, szervezőkkel, más diákokkal együtt éltük át. Nevettünk, táncoltunk, még flashmob-oztunk is.

Már Budapesten, a fotókat és a Bulgáriából hozott képeslapot nézegetve, szinte mindegyik képről eszembe jut egy–egy élmény. Számomra ezt jelentette a Várnai Nyári Egyetem: élményeket. Természetesen, a képeslap mellett ott van a bizonyítvány is.


 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Jákob lajtorjája
2017-11-12
2017. november 15-én 12 órakor kerekasztal beszélgetésre kerül sor a Ruszisztikai Központban Ljudmila Ulickaja "Jákob lajtorjája" című regényéről. A kerekasztal meghívott vendégei Gilbert Edit irodalomtörténész és Goretity József, a regény műfordítója. 
Tovább >>>
A nemzeti önmeghatározás az orosz irodalomban
2017-11-11
2017. november 15-én 10 órakor Julija Matvejeva irodalmár professzor (URFU, Jekatyerinburg) előadást tart "A nemzeti önmeghatározás változatai/változásai az orosz irodalomban" címmel, orosz nyelven, a Ruszisztikai Központban.
Tovább >>>
A Magyar Nemzeti Levéltár és a ruszisztika
2017-11-09
2017 november 8-án a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárába tett látogatást a ruszisztika mesterszak két évfolyama. A diákságot Dr. Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója és Fiziker Róbert főlevéltáros fogadta.
Tovább >>>
November 7, filmklub, Reds
2017-11-08
Az 1917. októberi oroszországi forradalom 100. évfordulójának alkalmából a Ruszisztikai Központ filmklubja egy igazán különleges darabot tűzött műsorára.
Tovább >>>
Az orosz forradalom és a kapitalizmus
2017-11-04
Vitaest lesz az 1917-es októberi orosz forradalom céljai és történelmi lehetőségei között felmerült ellentmondásokról, a forradalom történetének tudatos meghamisításáról és ennek okairól 2017. november 7-én az ELTE BTK I.Tóth Zoltán termében.
Tovább >>>