Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Élményekkel teli hátizsák
2017-08-27
Zolnai Dóra orosz mesterszakos hallgató beszámolója a IX. Várnai Nemzetközi Nyári Iskoláról.

Élményekkel teli hátizsák

Manapság a sokféle igény miatt nehezen mondjuk azt valamire, hogy igazán jó. Én mégis azt mondhatom, hogy egy tökéletes hetet töltöttünk Bulgáriában, a IX. Nemzetközi Nyári Egyetemen. Várnában kiváló szervezéssel, hasznos előadásokkal és szebbnél szebb helyekkel találkoztunk.

A magyar csapat francia drazséval és néhány csárdás lépéssel felszerelkezve érkezett meg a Fekete-tenger partjára. Vittük magunkkal kíváncsiságunkat, érdeklődésünket, na meg persze virtuális hungarikumunkat, a prezit is.

A színes programoknak köszönhetően felfedezhettük Várna megannyi arcát: megnézhettük az egyetemet, a színház épületét, a sétálóutcát, a tengerpartot. Az élményeket a professzorokkal, tanárokkal, szervezőkkel, más diákokkal együtt éltük át. Nevettünk, táncoltunk, még flashmob-oztunk is.

Már Budapesten, a fotókat és a Bulgáriából hozott képeslapot nézegetve, szinte mindegyik képről eszembe jut egy–egy élmény. Számomra ezt jelentette a Várnai Nyári Egyetem: élményeket. Természetesen, a képeslap mellett ott van a bizonyítvány is.


 

  

<<< Vissza a hírekhez


  

A Carnegie Mellon Egyetem professzora a Ruszisztikai Központban
2018-05-17
2018. május 17-én központunk vendége volt a Carnegie Mellon Egyetem professzora, Wendy Z. Goldman."A sztálini terror – felülnézetből és alulnézetből" címmel tartott előadást.
Tovább >>>
Ackermann Sándor Oroszországról és a futballról
2018-05-13

A Ruszisztikai Napok záróakkordjaként nagy büszkeségre adott okot, hogy a ruszisztika  mesterszak végzett hallgatójával, Ackermann Sándor újságíróval beszélgethettünk megjelenés előtt álló művéről.

Tovább >>>
Fémikonok a Ruszisztikai Kabinetben
2018-05-13
Ma Magyarországon kétségtelenül Ruzsa György professzor a legszakavatottabb ismerője és értője az orosz ikonoknak, azokon belül a fémikonoknak. Május 9-én, a Ruszisztikai Napok keretében megtartott nyílt óráján a hallgatóság mintegy 20 különböző típusú fémikont vehetett kézbe. Nem mindennapi élmény volt.
Tovább >>>
Emberek, eszmék, évfordulók a Fortocska Galériában
2018-05-12

2018. május 9-én 10 órakor a ruszisztika mesterszak és doktori program oktatói és hallgatói nagy örömmel nyitották meg a Fortocska Galéria legújabb plakátkiállítását „Emberek, eszmék, évfordulók Oroszországban” címmel.

Tovább >>>
Oroszország a választások után: kerekasztal beszélgetés
2018-05-12
A 2018 tavaszán megrendezett oroszországi elnökválasztás után sokakat érdekel, hogy miként zajlott le maga a választás, és mire lehet számítani a jövőben a régi-új elnöktől. A Ruszisztikai Napok keretében 2018. május 9-én 12 órakor megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a téma szakértői...
Tovább >>>