Az Alapítványról
Hírek, információk
Eszmecsere
2007 az Orosz Nyelv Éve
2005 Magyar-Orosz Kulturális Évad
PÁLYÁZATOK
Az alapítvány díjai
Hírek, információk

   
Főoldal > Hírek, információk
Hírek, információk

A honlap szerkesztője: Gyimesi Zsuzsanna
Még egyszer a jekatyerinburgi Tavaszi Iskoláról
2017-05-06
Szabó Viktor doktorandusz adatos-képes beszámolója.

Egyetemünk Ruszisztikai Központja több mint egy évtizede intenzív kapcsolatokat ápol a jekatyerinburgi Borisz Jelcin Uráli Föderatív Egyetemmel. Ennek keretében minden évben meghívást kapunk az ottani történelem tanszék tavaszi iskolájára, amelyen idén a Tehetséggondozási Tanács és a BTK HÖK és a PPK HÖK támogatásának köszönhetően kilencen vehettünk részt. Emellett Doktor Stella záróvizsga előtt álló hallgatónk is elkísért minket.

Az utazásra április 20-a és május 1-je között került sor. Az első napokat az egyetemmel, valamint a várossal és környékével való ismerkedéssel töltöttük.

Április 22-én városnéző sétát tettünk a másfél milliós város történelmi városmagjában, megnéztük a legfontosabb nevezetességeket.

Április 23-án a közeli GanyinaJamába látogattunk el. A hagyomány szerint ezen a helyen temették el II. Miklóst és családját, s a 2000-es évek elején férfikolostort és emlékhelyet hoztak itt létre, amely a pravoszláv egyház hívei mellett a turistákat is vonzza.

Április 24-én megismerkedhettünk az egyetem archeográfiai laboratóriumával és gyűjteményével. A környék az óhitűek egyik jelentős központjának számított, s régi irataikat, könyveiket folyamatosan gyűjtik, gondozzák és digitalizálják. Emellett látogatást tehettünk a régi könyvek gyűjteményében is, ahol XVIII. századi ritkaságok mellett a magyar vonatkozású könyveket is megmutatták nekünk.

Április 25-én a Cári Múzeumban és a cári család megölésének helyén a 2000-es években épült Vérző Szentek templomában vezettek körbe minket.

Április 26-án a Jelcin-központ volt terítéken. Az Oroszországi Föderáció első elnökének, a környékbeli születésű Borisz Jelcinnek szentelt múzeum, levéltár, konferencia- és kereskedelmi központ országos hírnévre tett szert 2015. novemberi megnyitása óta, ugyanis amellett hogy rendkívül interaktív és kreatív módon mutatja be Oroszország közelmúltjának történetét, a sajtóban is rendszeres vita tárgyát képezi létjogosultsága. Egyik résztvevőnk az alábbi cikkben írta le korábbi látogatásának élményeit: http://oroszvilag.hu/?t1=elemzesek_interjuk&hid=5994

Április 27–30 között került sor a tavaszi iskolára a Jekatyerinburg közelében található Verhnyaja Sziszertyben, a „Szaljut” nevű üdülőben, rendkívül kellemes környezetben. A tavaszi iskola általános témája: „Kapcsolatok az oroszországi kommunikációs térség rekonstrukciójának módszerei és történelmi eseményei között”. Ezen belül idén a társadalomtörténet új megközelítési módszereire helyezték a hangsúlyt. Ennek megfelelően két vendégelőadó mesterkurzusain vehettünk részt:

Április 28-án Alekszej Anatoljevics Frolov CSc, az Orosz Tudományos Akadémia Egyetemes Történeti Intézetének tudományos főmunkatársa a geoinformatikai szoftverek társadalomtörténeti alkalmazási lehetőségeiről tartott előadást.

Április 29-én pedig Julija Zorahovna Kantor DSc, a szentpétervári A. I. Herzen Orosz Állami Pedagógiai Egyetem Egyetemes Történelem Tanszékének professzora ismertette az 1917-es orosz forradalmak kutatásának legújabb eredményeit és értelmezési lehetőségeit.

Mivel a Ruszisztikai Központ május 15–16. között nemzetközi konferenciát rendezett az oroszországi forradalmak 100 éves évfordulója alkalmából, a magyar delegáció ezzel kapcsolatos témákkal készült. Két PhD-s résztvevőnknek, Gáspár Rolandnak és Szabó Viktornak lehetősége nyílt előadni kutatási témáikat (A vodka és a hatalom 1917-ben, ill. Jekatyerinburg utcáinak átnevezése az októberi forradalom után), emellett Doktor Stella záróvizsga előtt álló hallgatónk, valamintIgari Léna elsőéves ruszisztika MA hallgatónk is előadott. Előbbi Auguste de Custine márki Oroszországi levelek című művének recepciótörténetét mutatta be, különös tekintettel az 1917-es forradalmak idejére, utóbbi pedig a bolsevikok egyházpolitikájáról tartott rövid ismertetőt. A korszak jelentős szakértőjének számító Julija Kantortól mindannyian pozitív visszajelzéseket és további inspirációkat kaphattak témájukhoz.

A tavaszi iskola záróakkordjaként kulturális programra került sor. Ennek keretében a jekatyerinburgi egyetem hallgatói egy szatirikus színdarabot adtak elő az orosz nyelvi szubkultúrákról, az oktatók pedig egy szenzációs, híres orosz slágerek feldolgozásaiból álló musicallel készültek a Raszputyin-merényletről. A magyar delegáció megismertette az orosz közönséget a magyar népmesék világával, majd néptáncokat és népdalokat énekeltünk közösen.

Leendő Oroszország-szakértőként minden ilyen utazási lehetőség nagyon fontos számunkra, hiszen az orosz mentalitást, szokásokat, kultúrát Oroszországon kívül, tanórákon nagyon nehéz megismerni és elsajátítani.Ezáltal a program mindenképpen hasznosnak mondható szakmai fejlődésünk szempontjából, ugyanis egy vidéki nagyváros nevezetességei, mindennapjai mellett a helyi tudományos és kulturális életbe is sikerült bekapcsolódnunk. Az intenzív programok után május 1-jén mindenki élményekkel és új barátokkal, ismeretségekkel gazdagodva szállhatott fel a hazafelé tartó repülőgépre.

Ezúton is köszönjük az ELTE Tehetséggondozási Tanácsának, hogy lehetővé tette számunkra az utazást.

  

  

<<< Vissza a hírekhez


  

Mi is történt 2017-ben
2018-06-18
Már majdnem eltelt fél év 2018-ból. Gyorsan elevenítsük föl, mi minden történt a Ruszisztikán 2017-ben, mielőtt elkezdenénk foglalkozni az idei év első félévének számvetésével.
Tovább >>>
Pályázat Az Év Oroszdolgozata 2018 cím elnyerésére
2018-06-18
Idén is meghirdetésre került Az Év Oroszdolgozata című pályázat felsőoktatásban tanulók számára. Pályázni lehet a 2018-as naptári évben készített, tudományos igényű, orosz vonatkozásokkal bíró dolgozatokkal, tanulmányokkal, cikkekkel.
Tovább >>>
Orosz versek panorámája az Orosz Nyelv Napján
2018-06-07
A "Posztolj egy orosz verset" akció sok izgalmat és örömet hozott a szervezőknek, a Ruszisztikai Központ női szakaszának. Már a jövő évi folytatást tervezgetik!
Tovább >>>
Nyári intenzív orosztanfolyam középiskolásoknak
2018-06-06
Az ELTE Ruszisztikai Központban, a Russkiy Mir Alapítvány támogatásával működő budapesti Orosz Központ 20 órás (5x4) intenzív nyári orosztanfolyamokat hirdet középiskolások számára.
Tovább >>>
Posztoljatok egy orosz verset
2018-06-04
Alekszandr Puskin születése napja - június 6 - az Orosz Nyelv Napja. Posztoljatok egy orosz verset magyar műfordításban!
Tovább >>>